Angina pektoris

Angina pektoris

Angina pektoris je medicinski naziv za stanje koja nastaje zbog smanjenog snabdevanja srčanog mišića (miokarda) kiseonikom.

Svi koji boluju od angine pektoris, znaju koliko je to neugodno oboljenje, ali isto tako, ohrabrujuća je činjenica da se ono može držati pod kontrolom, uz disciplinovano pridržavanje propisane terapije i redovne kontrole kod lekara.

Kako nastaje angina pektoris?

U pitanju je ishemija srčanog mišića, gde je poremećena ili je smanjena cirkulacija krvi, što znači da je dotok kiseonika u srce umanjen. Angina pektoris često predstavlja urgentno stanje u kardiologiji i trebalo bi biti svestan da ako se ne leči, da može dovesti do infarkta miokarda.

Koji su simptomi angine pektoris?

Postoje određeni znaci koje ne biste smeli da zanemarite i potrebno je da se javite kardiologu ili internisti. Naime, napad angine pektoris se doživljava kao naročita nelagoda ili bol koji osećamo u grudnom košu. Pacijent oseća probadanje, stezanje, ima osećaj težine u grudima, kao i donjoj vilici i levoj ruci.

Ukoliko vam je već dijagnostikovana angina pektoris, tada bi trebalo da izbegavate veće fizičke napore, stresne situacije, preterano konzumiranje alkohola i cigareta, hladnoću… Angina pektoris može da se javi i tokom polnih odnosa.

Angina pektoris

Koji su faktori rizika za nastanak angine pektoris?

To su: gojaznost, pušenje, povećan nivo holesterola u krvi, poremećen srčani ritam, povišen pritisak, ishrana koja u sebi ima dosta životinjskih masti, i genetske predispozicije.

Kako se dijagnostikuje i leči angina pektoris?

Pre svega, potrebno je istaći, da ako osetite jak bol u grudima, da se odmah morate javiti lekaru. Ljudi često, posebno iz straha, pomešaju anginozni napad i infarkt, jer su simptomi veoma slični. Kao prva pomoć se smatra davanje nitroglicerina, koji će sprečiti pojavu komplikacija zato što širi koronarne arterije, i veoma brzo deluje.

Nakon što primite lek, ostajete pod nadzorom lekara, pošto postoji opasnost da se dobije srčani udar, ako angiozni bol traje i dalje. Lekari će pacijentu izmeriti pritisak, uraditi EKG, kao i analizu krvi koja uključuje kompletnu krvnu sliku, sa nivoima šećera i lipida.

U slučaju napada angine pektoris, potrebna je brza reakcija lekarskog tima, kako bi tegobe bile umanjene, a dijagnostika obavljena u najkraćem mogućem roku. Pacijenti obično koriste aspirin i to u dužem vremenskom periodu, kako bi sprečili nastanak tromboze i zgrušavanje krvi. Pored toga, savetuje se da se uvek uz sebe nose tabletice nitroglicerina, zbog toga što se napad može desiti na nekom mestu gde nije dostupna lekarska pomoć.

Angina pektoris

Internista ili kardiolog, prepisaće terapiju, koja zavisi od pridruženih bolesti i opšteg stanja. Ti lekovi mogu da budu beta blokatori i vazodiletatori. Pored toga, vrlo je korisno da pacijenti izgube višak kilograma (ako ih imaju), da promene način ishrane, kao i da prestanu da konzumiraju cigarete.

Ohrabrujuće je znati da se sa anginom pektoris može dugo živeti, tj. da se ova bolest može uspešno držati pod kontrolom. Takođe, bitno je znati da je kod svih kardiovaskularnih bolesti od izuzetnog značaja da se dijagnostika obavi što pre, bez čekanja.

Koje su vrste angine pektoris?

To su:

  • Stabilna angina pektoris
  • Nestabilna angina pektoris
  • Princmetalova angina
  • Akutni infarkt miokarda
  • Naprasna srčana smrt.

Važno je da znate, da ako se javi tipičan bol u grudima, koji ne prestaje nakon 15 minuta, potrebno je da se odmah obratite lekaru. Bitno je da se sami ne vozite do zdravstvene ustanove, već da zamolite ukućane ili komšije da vas odvezu, ili da pozovete sanitetski prevoz.

SHARE IT: