Šta obuhvata kućna nega bolesnih?

Šta obuhvata kućna nega bolesnih?

Kućna nega bolesnih nije nimalo jednostavna.

Gotovo da ne postoji odrasla osoba na svetu koja se ne bori sa nedostatkom slobodnog vremena. Brz životni tempo koji karakteriše savremeno doba nametnuo je svakodnevno balansiranje između privatnih i poslovnih obaveza. Ma koliko se trudili da uspešno obavimo zadatke, pojedinih dana je nemoguće sve postići.

Situacija se dodatno komplikuje ako jedan član porodice pati od zdravstvenih tegoba koje zahtevaju dugotrajnu negu. Bez obzira na trud i požrtvovanost nedostaje nam ne samo vreme, već i znanje i iskustvo kako bismo mu pomogli u oporavku. Upravo zbog je profesionalna kućna nega bolesnih najbolje rešenje.

Šta obuhvata kućna nega bolesnih?

Kućna nega bolesnih na osnovnom nivo podrazumeva medicinsku negu koja se pruža u domu pacijenta od strane kvalifikovanih medicinskih radnika. Tu, pre svega, spada svakodnevno davanje propisane terapije za hronične bolesti i proveru zdravstvenog stanja, uključujući i merenje pritiska, temperature i nivoa šećera u krvi. Zatim, davanje injekcija kod kuće, a ukoliko je potrebno i davanje infuzije.

Kod pacijenata koji se oporavljaju od hirurške intervencije kućna nega obuhvata i previjanje rana, zamenu urinarnih katetera i diska stome. S obzirom da ove osobe dan provode ležeći u krevetu velika pažnja se posvećuje prevenciji od nastanka dekubitisa.

Pored osnovne medicinske brige neophodne su i detaljne kontrole bolesnika. Zbog toga na kućnu adresu dolaze i medicinski tehničari kako bi uzeli uzorke za laboratorijske analize, dok je za posetu ustanovama sekundarne i tercijalne zaštita organizovan sanitetski prevoz.

Kućna nega pacijenata koji boluju od neizlečivih bolesti

Nažalost, postoje stadijumi bolesti kada ni najsavremeniji vidovi lečenja ne pomažu, te jedino ostaje palijativno zbrinjavanje.

Kućna nega bolesnih

U pitanju je specijalna kućna nega bolesnih lica koja ima za cilj da učini život lakšim i kvalitetnijim. Što znači da medicinsko osoblje nastoji da spreči pogoršavanje simptoma, kao da i otkloni negativne posledice bolesti, uključuju bol, malaksalost, gubitak apetita, a neretko i mučnine, povraćanje, nesanicu. Ujedno, pruža socijalnu i psihološku podršku ne samo obolelom, već i njegovoj porodici.

Mnogi od ovih pacijenta zahtevaju stalni nadzor, te se vrši 24-časovna kućna nega, tj. organizovana su i noćna dežurstva.

Nemedicinska kućna nega bolesnih

Iako je medicinska briga ključna za zdravlje obolelih ne treba zaboraviti i pomoć u svakodnevnom životu. Zato kućnu negu bolesnih čine i usluge obučenih negovatelja. Oni imaju zadatak da obolelom olakšaju održavanje lične higijene – počev od oblačenja i češljanja, pa do kupanja.

Važna komponetna u jačanju narušenog imuniteta jeste zdrava ishrana, te negovatelji vode računa i o jelu. Obroci su prilagođeni potrebama pacijenta i napravljeni od zdravih, svežih namirnica. Na taj način telo dobija sve hranjive materije, čime se sprečavaju komplikacije bolesti.

Kućna nega bolesnih

Ambulanta za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic ima tim vrhunskih medicinskih radnika i negovatelja sa višegodišnjim iskustvom u kućnoj nezi ne samo bolesnih, već i starih nepokretnih lica. Osim visokog nivoa profesionalizma možemo se pohvati i izuzetnom brigom tako da smo u svakom trenutku tu da pružimo toplu reč vama i vašim najmilijim.

 

 

SHARE IT: