• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova je obavezna mera bezbednosti.

Od nastanka društva postoji potreba za okupljanjem ljudi. Nekada je to bilo spontano, ali češće organizovano u želji da iskažu svoje stavove, interese, mišljenja, pa i emocije. Takođe, pruže podršku, odobravanje ili nezadovoljstvo, kao i da skrenu pažnju na postojeće probleme ili aktuelna dešavanja. Mnoga od njih ostavila su značajan trag u istoriji čovečanstva, utičući na čitave narode i države. Dok su u pojedinim slučajevima označavala i pokretač velikih društvenih promena.

Iako se pojam javnih skupova vezuje najčešće za političke, oni imaju širi karakter. Zapravo, pod javnim skupom se podrazumevaju sva okupljanja velikog broja ljudi, bez obzira na njihov karakter. To znači da obuhvataju i religijska i ekonomska okupljanja, kao i različite sportske i zabavne događaje i kulturne manifestacije.

S obzirom da su masovna okupljanja heterogena kako u smislu veličine, trajanja vrste događaja, tako i u pogledu ponašanja gomile, demografije učesnika i životne sredine donose izvesni rizik za ugrožavanje bezbednosti. Zbog toga je prilikom njihovog organizovanja neophodno sprovesti i odgovarajući nivo bezbednosti. Važnu ulogu u tome ima medicinsko obezbeđenje javnih skupova.

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova zahteva detaljni plan

Medicinska nega masovnog okupljanja u literaturi je opisana kao organizovana javna zdravstvena i medicinska nega koja se pruža za gledaoce i učesnike događaja u kojima je najmanje 1.000 osoba dobrovoljno okupljeno na određenoj lokaciji u određenom vremenskom periodu.

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova

Medicinsko obezbeđenje je određeno Zakonom o javnom okupljanju. Prema njemu, bez obzira kakva je priroda skupa, organizator je dužan da obezbedi prisustvo tima medicinskog osoblja, kao i sanitetski prevoz.

Da bi medicinsko obezbeđenje javnih skupova bilo efikasno potrebno je pažljivo planiranje. Prikupljanjem informacija vrši se procena rizika, pri čemu se on nikako ne sme posmatrati kroz klasični šablon, već se uzima u širem društvenom kontekstu. Na osnovu ove procene medicinski stručnjaci određuju stepen nivoa potrebnog obezbeđenja.

Koji su ciljevi medicinskog obezbeđenja javnih skupova?

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova, pre svega, ima zadatak da pruži hitnu negu svim učesnicima. Najčešće su u pitanju intervencije izazvane nezgodama i povredama. Mada nije redak slučaj da dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja ljudi sa hroničnim tegobama. Osim ukazane “pomoći na terenu”, medicinsko obezbeđenje podrazumeva i prevoz pacijenata do bolnice ukoliko je stanje ozbiljno i zahteva dalje lečenje.

Osim medicinske nege cilj je i očuvanje zdravlja okupljenih u skladu sa lokalnim standardima nege. Ovo je posebno značajno danas kada se borimo sa pandemijom koju je izazvao korona virus, te je sprovođenje preventivnih mera zaštite važan zadatak medicinskog tima na javnom skupu.

Najbolje medicinsko obezbeđenje javnih skupova

Ambulanta Safe Medic je poznata po vrhunskom timu za kućnu negu starih, nepokretnih lica i bolesnika, kao i najboljem transportu, koji uključuje i prevoz pacijenata avionom. Pored ovih usluga izdvaja se i angažovanjem u medicinskom obezbeđivanju različitih vrsta skupova.

Medicinsko obezbeđenje javnih skupova

Interventni tim na terenu čine lekari i medicinsko osoblje koji su specijalizovani iz oblasti urgentne medicine i anestezije sa reanimacijom. Stručnost i višegodišnje iskustvo prate sanitetska vozila opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima, čime je zagarantovano obezbeđivanje prema svetskim standardima.

Ukoliko ste organizator javnog skupa, Safe Medic tim vam stoji na raspolaganju.