• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Nega osoba sa Parkinsonovom bolešću

Nega osoba sa Parkinsonovom bolešću

Nega osoba sa Parkinsonovom bolešću obuhvata više nivoa koji zahtevaju pažnju i prilagođavanje čitave porodice.

Parkinsonova bolest predstavlja bolest centralnog nervnog sistema. Odnosno poremećaja pokreta koji nastaju usled smanjenog lučenja dopamina u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta.

Sa njom se suočava oko 4 miliona ljudi u svetu, zbog čega se nalazi na drugom mestu po rasprostranjenosti neuro-degenerativnih oboljenja. Prva na listi je Alchajmerova bolest. Nažalost, poslednjih godina primetan je stalni rast broja obolelih, te se procenjuje da će 2035. godine biti više od 9 miliona registrovanih slučajeva.

Parkinsonova bolest se posmatra kao bolest trećeg doba, jer se simptomi najčešće javljaju nakon 50. godine. Međutim, nega osoba sa Parkinsonovom bolešću nije isključivo kućna nega starih nepokretnih lica. Istraživanja pokazuju da je svaki deseti pacijent mlađi od 40 godina u momentu pojave kliničke slike.

Razumevanje bolesti

S obzirom da se simptomi vremenom progresivno povećavaju nega osoba sa Parkinsonovom bolešću podrazumeva, pre svega, upoznavanje sa problemom. Jedino na taj način vi i vaša porodica moći ćete da prepoznate novi simptom i na vreme se pripremite na promene koje on donosi.

Nega osoba sa Parkinsonovom bolešću

Nekontrolisano drhtanje i tremor ruku, koje prelazi na donje ektremitete, jasni je znak Parkinsonove bolesti. Ubrzo se javlja ukočenost vrata i ramena, a neretko se rigidnosti razvija i u šakama i stopalima. Posledica toga jeste karakteristično držanje tela sa nogama savijenim u kolenima i rukama savijenim u laktovima. Zatim dolazi do problema sa hodanjem i održavanjem ravnoteže.

Pored narušene motorike bolest dovodi i do drugih tegoba. Depresija, poremećaji spavanja, opstipacija, gubitak mirisa, kognitivna oštećenja, halucinacije i deluzije samo su neki od čestih pratioca Parkinsona.

Prilagodite okruženje svom telu

Prvi korak kada je u pitanju nega osoba sa Parkinsonovom bolešću jeste adaptiranje doma kako bi se olakšalo kretanje i izbegle nezgode. To ne znači da su vam potrebni veliki radovi.

Dovoljno je da sitne komade nameštaja rasporedite tako da ne predstavljaju prepreku pri hodanju, a klizave tepihe i staze osigurate ili uklonite. Obavezno postavite dobro osvetljenje na stepeništu. Kupatilo je najkritična prostorija, te je neophodno da osigurate kadu i tuš kabinu ručicama i neklizećim prostirkama. Preporučljivo je da nabavite i stolicu za tuširanje.

U zavisnosti od stepena u kom su fine motoričke sposobnosti oštećene Parkinsonovom bolešću biće neophodna i medicinska pomogala za kretanje.

Prihvatite pomoć profesionalaca

Iako potpuno izlečenje nije moguće, uz odgovarajuću negu koju pružaju patronažne usluge Safe Medic kvalitet život je ostvariv.

Od svakodnevne higijene, preko pomoći pri oblačenju i hodanju, pa do davanja terapije – medicinsko osoblje i negovatelji ove ambulante za kućnu i zdravstvenu negu imaju višegodišnje iskustvo u nezi osoba koje se “bore” sa Parkinsonovom bolešću.

Nega osoba sa Parkinsonovom bolešću

Kako redovno vežbanje povoljno utiče na narušenu motoriku fizioterapija, koja je prilagođena stanju i potrebama pacijenta, smanjiće stepen ukočenosti i zategnutosti u mišićima. Samim tim, produžiti period napredovanja bolesti.

Prednosti kućne nege ogledaju se i u organizovanju prevoza. Naime, za prevoz teško pokretnih pacijenata neophodna su specijalna vozila koja poseduje Safe Medic, te je odlazak lekaru na kontrolu ili u banju na lečenje, kao i poseta raznim kulturnim manifestcijama znatno lakša.

Safe Medic vam stoji na raspolaganju 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini. Kontaktirajte nas i uverite se sami kolika je prednost profesionalne nege u kućnim uslovima.