• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Opstipacija – Čest problem nepokretnih osoba

Opstipacija

Opstipacija predstavlja poremećaj uobičajenog ritma pražnjenja creva. Pored neredovnog pražnjenja ona podrazumeva i osećaj nepotpunog pražnjenja creva, kao i stanje u kojem je stolica tvrda tako da dovodi do nelagode pri pražnjenju.

Nema čoveka koji se jednom u životu nije susreo sa zatvorom stolice. Promena klime tokom putovanja, dugotrajne vožnje u automobilu, nezdravi obroci, boravak u bolnici samo su neki od uzročnika. U većini slučajeva ove smetnje su kratkotrajne i obično se nakon 2 do 3 dana uspostavlja normalni ritam pražnjenja.

Međutim, problem nastaje kada je opstipacija dugoročna. Ne samo da je veoma neprijatno stanje, već može da dovede do brojnih zdravstvenih tegoba.

Imajući ovo u vidu Safe Medic vam otkriva kako da rešite problem pražnjenja creva.

Šta izaziva pojavu opstipacije?

Starenje je prirodan proces koji stvara niz degenerativnih promena. Veoma česte su one koje se dešavaju na debelom crevom, usporavajući njegov rad. Zbog toga 70 odsto ljudi nakon 65. godine pati od opstipacije. Pri čemu je 2 puta učestalija kod žena.

Pored prirodnog procesa starenja, zatvor creva može biti i posledica pojedinih bolesti. Pre svega je nemotorni simptom Parkinsonove bolesti koji se javlja u 50 do 80 odsto slučajeva. Obično je primetan na početku bolesti. Mada može biti i znak koji joj prethodi, čak nekoliko godina pre zvaničnog dijagnostifikovanja.

Dugotrajnu opstipaciju neretko izazivaju i hipertireodizam, hipotireodizam, bolesti bubrega, kancer debelog creva, polipi na debelom crevu… Takođe, nega osoba sa demencijom obuhvata ovaj problem, posebno u kasnijim fazama.

Zbog nedovoljne pokretljivosti sa njom se suočavaju i osobe sa invaliditetom, te je uz negu i prevenciju dekubitusa ključno i održavanje normalnog pražnjenja creva.

Koji su simptomi opstipacije?

Dugoročna opstipacija dovodi do bolova i nadutosti u stomaku. Karakteristični znaci su i mučnina i osećaj nepotpunog pražnjenja creva. Prate ih često oslabljen apetit i osećaj umora i opšte slabosti jer se organizam ne oslobađa toksina. Dok u pojedinim situacijama dolazi do dijareje koja se naziva “bajpas dijareja”.

Opstipacija

Što opstipacija duže traje veća je verovatnoća da dođe do komplikacija. Najčešće su to hemoroidi i hernija. Može se javiti i analna fisura. Odnosno, mala pukotina u koži anusa koja uzrokuje svetlocrveno, bolno krvarenje tokom i nakon kretanja creva.

Zbog naprezanja slabe mišići u delu anusa što za posledicu može imati prolaps rektuma, a kod žena i prolaps materice.

Kućna nega starih nepokretnih lica sa problemom opstipacije?

Prednosti kućne nege se ogledaju ne samo u pružanju prepisane terapije, već i nizom nemedicinskih usluga koje doprinose očuvanju zdravlja.

Kada je u pitanju problem opstipacije iskusni negovatelji veću pažnju posvećuju ishrani ovih osoba. Za bolje varenje neophodno je da na meniju budu namernice bogate vlaknima, a industrijske šećere i belo brašno treba izbegavati. Često se preporučuju sušene šljive, sok od šljiva i drugo sušeno voće.

Briga podrazumeva i vođenje računa o unosu tečnosti. Naime, 2 litra tečnosti dnevno je obavezno za otklanjanje, kao i prevenciju od zatvora. Osim vode, ova količina se može nadoknaditi kroz ceđene sokove i čajeve.

Ukoliko promene u navikama ishrane ne pomažu medicinsko osoblje kućne nege je tu da vam pomogne davanjem klizme u kućnim uslovima. U pitanju je medicinsko-tehnička procedura u kojoj stručna medicinska sestra ubrizgava rastvor tečnosti i aktivnih sastojaka u debelo crevo pacijenta. Na taj način se stimuliše rad creva. Samim tim i njihovo pražnjenje.

Ambulanta za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic ima tim iskusnih medicinskih radnika i negovatelja obučenih za prevenciju, ali i rešavanje problema opstipacije.