• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Palijativna nega pacijenata

Palijativna nega

Palijativna nega predstavlja sveobuhvatni koncept brige i lečenja pacijenata suočenih sa teškim i neizlečivim bolestima.

Starenje je proces koji donosi brojne promene u organizmu. Nekada vitalni i puni života sada se suočavamo sa slabim vidom i sluhom, otežanim kretanjem, ali i padom kognitivnih sposobnosti. U ovakvim stuacijama profesionalna nega starih lica u kućnim uslovima najbolje je rešenje za čitavu porodicu.

Pored opšte slabosti organizma pozno doba, često prate i ozbiljna, pa i neizlečiva oboljenja. Karcinom, moždani udar, cistična fibroza, srčane i bubrežne insuficijencije, završna faza bolesti jetre, Alchajmerova bolest – samo su neke od bolesti koje napreduju do terminalne faze. Nažalost, one mogu da pogode i mlade generacije, te se nameće pitanje kako im pomoći u teškim trenucima.

Kada se pojavio koncept palijativne nege?

Iako je kućna nega starih nepokretnih lica bila zakonska obaveza dece u Starom Rimu palijativna nega je razvijena mnogo vekova kasnije.

Palijativna nega

Nastala je sredinom 20. veka na osnovu centara za umirujuće bolesnike koje su vodili monasi u 19. veku. Prvo odeljenje za zbrinjavanje teških pacijenata pokrenula je medicinska sestra Dame Cicely Saunders 1967. godine u St Christopher’s u Londonu. Ono je obuhvatalo ne samo klasičnu brigu, već čitav niz mera pružanja podrške.

Inspirisan Saundersonovom idejom dekan na Univerzitetu Jejl, Florence Wald razvio je palijantivnu negu u Americi. Ipak, koncept palijativne nege je dobio zvaničnu potvrdu tek 1975. godine kada je hirurg Balfour pod tim nazivom osnovao posebnu službu u okviru bolnice u kojoj je radio, Royal Victoria u Kanadi.

Šta obuhvata palijativna nega?

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije: “palijativna nega je aktivna potpuna briga za bolesnike čija bolest više ne reaguje na postupak lečenja. Odnosno, to je pristup koji poboljšava kvalitet života bolesnika i njihovih porodica, pomažući im da se suoče sa problemima vezanim za bolest koja preti životu”.

U pitanju je holistički pristup koji se bavi vama kao “celom” osobom, a ne samo vašom bolešću ili simptomima. Što znači da podrazumeva specijalizovanu medicinsku negu koja uključuje i psihološku, socijalnu i duhovnu podršku za vas i vašu porodicu.

S obzrom da je cilj poboljšanje kvaliteta života palijativna nega je, pre svega, usmerena na oslobađanje i ublažavanje simptoma bolesti. Osim bola, tu spadaju i malaksalost, kratak dah, zatvor, mučnina, gubitak apetita, … Teška bolest ne dovodi samo do fizičkih, već i do psihičkih tegoba, tako da su poteškoće sa spavanjem, depresija i anksioznost, takođe, oblasti koje mora da reši palijativna briga.

Palijativna nega se, zapravo, zasniva na potrebama pacijenta, a ne samo na prognozi bolesti. Zahvaljujući ovom sveobuhvatnom pristupu tim lekara i negovatelja pomoći će vam da steknete snagu kako biste mogli da vodite svakodnevni život.

Palijativna nega u kućnim uslovima

Mnogi smatraju da je palijativna nega vezana isključivo za bolničko zbrinjavanje i starački dom. Međutim, ona se u velikoj meri odvija u domu pacijenta što je po mišljenu stručnjaka i najbolje rešenje.

Palijativna nega

Kućna nega bolesnih Safe Medic obuhvata i palijativno zbrinjavanje. Lekari, medicinske sestre i negovatelji su specijalizovani za palijativnu oblast. Interdisciplinarni tim čine i psiholozi i socijalni radnici. Posebna pažnja se stavlja na rad sa fizioterapeutima koji imaju zadatak da održe vitalnost na maksimum koji dozvoljava zdravstveno stanje.

Osim brige u kućnim uslovima ambulanta za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic vrši i medicinski transport pacijenata kada je to potrebno.