• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Plasiranje i zamena urinarnih katetera

Plasiranje i zamena urinarnih katetera

Plasiranje i zamena urinarnih katetera predstavlja medicinski postupak kojim se omogućava pražnjenje mokraćne bešike. Metoda se zasniva na uvođenju katetera do mokraćnog mehura kroz uretru ili kroz otvor na abdominalnom zidu.

Urinarni kateter je šuplja, delimično fleksibilna cev koja se izrađuje od lateksa, poliuretana (PVC) i silikona. Dužina za odrasle osoba je uvek ista, a prečnik je izražen u jedinicama po Šarijeu, pri čemu 1ch iznosi 1/3 mm. Obično se koriste kateteri broj 16, 18 i 20.

Vrste katetera

Plasiranje i zamena urinarnih katetera može biti jednokratna, do 14 dana. Zatim srednje dužine na period od 2 do 6 nedelja i dugotrajna, odnosno duža od 6 nedelja.

U zavisnosti od perioda na koji, kao i razloga zašto, se vrši kateterizacija bira se urinarni kateter. Osnovna razlika između onih koji se koriste duže i kratkotrajnih je u strukturi. Naime, trajni imaju silikonski balon u koji se sakuplja mokraća. Balon se prazni ili menja kada se napuni. Kratkotrajne vrste nemaju balon, te se uklanjaju nakon svakog pražnjenja mokraćnog mehura.

Danas se najčešće koristi Folijev trajni dvokraki kateter. Izvodni kraci služe ne samo za odvođenje mokraće, već i za naduvavanje balona kako bi se sprečilo izvlačenje katetera. U pojedinim situacijama se upotrebljava trokraki kateter čiji treći krak služi za irigaciju (ispiranje) mokraćne bešike.

Od privremenih (intermitentnih) katetera u upotrebi je najviše Timanov. Karakteriše ga zakrivljeni vrh pod uglom od 45°, čime je omogućen lakši prolazak kroz uvećanu prostatu.

Plasiranje i zamena urinarnih katetera

Posebnu vrstu čine spoljni (kondom) kateteri koji se ne uvode unutar urinarnog trakta već ostaju na površini kože. Što znači da nemaju direktni kontakt sa uretrom. Zbog svoje forme koriste se samo kod muškarca i to onih koji pate od urinarne inkontinencije.

Kada se vrši plasiranje ili zamena katetera?

Plasiranje i zamena urinarnih katetera je neophodna kada osoba ne može samostalno, na prirodni način, da isprazni bešiku. Ukoliko se ona ne obavi nakupljeni urin vrši pritisak na bubrege, onemogućavajući njihovo funkcionisanje. U krajnjoj meri dolazi do oštećenja bubrega.

Razlozi za kateterizaciju su brojni. Pre svega, u slučajevima akutne urinarne retencija, hronične opstrukcija, povremene dekompresije kod neurogene bešike…

Primenjuje se i kada pacijent nije u stanju da kontroliše i zadržava urin, tj. kod urinarne inkontinencije.

Plasiranje i zamena urinarnih katetera se vrši posebno u palijativnoj nezi i u zbrinjavanju nepokretnih osoba. U tim sitacijama ne postoji problem sa mokrenjem, ali zbog stanja u kom se pacijent nalazi nije u mogućnosti da isprazni bešiku.

Plasiranje i zamena urinarnih katetera u kućnim uslovima

Nega starih lica u kućnim uslovima, kao i kućna nega nepokretnih često zahtevaju kateterizaciju.

Baš kao davanje injekcija i infuzija u kućnim uslovima, tako se i plasiranje i zamena urinarnih katetera vrši isključivo na zahtev lekara.

Medicinsko osoblje koje izvodi ovu proceduru mora da ima iskustva. U protivnom nestručnost i nesterilni uslovi mogu da dovedu do komplikacija. Najčešća je zapaljenja mokraćnih puteva. Mada se mogu javiti i infekcija mokraćnih puteva i bubrega, krv u urinu, ali i povreda uretre.

Plasiranje i zamena urinarnih katetera

Ukoliko vi ili neko od članova vaše porodice morate da koristite kateter kontaktirajte ambulantu za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic. Naš stručni tim obaviće čitav postupak plasiranja i zamene bez ikakvih neprijatnosti i rizika od nastanka komplikacija.