• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Previjanje rane kod kuće

Previjanje rane kod kuće

Previjanje rane kod kuće omogućava brz oporovak.

Rana nastaje uvek kada dođe do prekida kontinuiteta kože. Prema mehanizmu nastanka može biti posekotina, tačkasta, obično izazvana ubodom na iglu, oguljotina i rana izazvana ujedom.

Najčešće rane su posekotine koje su praćene jakim krvarenjem, ali je drenaža dobra te je rizik od infekcije minimalan. Za razliku od njih, ujedi nose toksične komponente, pa mogu da izazovu besnilo, poremećaje koagulacije, a u krajnoj meri da dovedu i do smrtnog ishoda. Oguljotine su površinske rane, koje najčešće ne zahtevaju negu, već spontano zarastaju u nekom kraćem vremenskom periodu.

Pored nehirurških, postoje i hirurške rane nastale pri operaciji, te je previjenje važan deo postooperaativne rehabilitacije.

Zavisno od tipa i mesta gde se nalazi sprovodi se prilagođen tretman rane.

Zašto previjanje rane kod kuće treba prepustiti stručnjacima?

Prvi i glavni razlog zašto previjanje rane kod kuće treba prepustiti medicinskim radnicima jeste znanje i iskustvo. Oni znaju kako pravilno da skinu stare zavoje. U protivnom mogu nastati oštećenja ne samo rane, već i okolne kože. Takođe, obučeni su za rukovanje pri čišćenju, tj. pranju i dezinfenkciji, a zatim i pravilnom tretiranju i ponovnom zavijanju sterilnim zavojem.

Previjanje rane kod kuće

Nega rane obuhvata i kontrolu, odnosno praćenje toka zarastanja. Ukoliko dođe do njenog povećanja, gnojenja, pa i sitnih promena koje nama, nestručnim licima, deluju sasvim normalno, neophodno je pravovremeno reagovanje. Na taj način se sprečavaju dalje komplikacije koje mogu biti i opasne po zdravlje pacijenta.

Medicinska sestra zna i kako i koliko dugo konci treba da stoje, pa će vam skrenuti pažnju kada je vreme za njihovo skidanje.

Previjanje hroničnih rana

Cilj tretiranja rana jeste brzo i pravilno zarastanje. Međutim, u pojedinim situacijama proces se ne odvija predviđenim tokom, te rana prelazi u hronični oblik. Tome su posebno sklone rane nastale od dugog ležanja.

Dekubitalne rane se razvijaju postepeno tako da najviši slojevi kože počinju da odumiru, preteći da pređu u mišiće i tetive, čime je opasnost od infekcija velika.

Kod hroničnih rana proces zarastanja traje izuzetno dugo, te njihova nega zahteva posebnu pažnju. Uz standardni zavojni materijal koriste se i specijalne obloge koje služe za efikasnije zarastanje.

Prednosti previjanja rane kod kuće

Kućna nega bolesnih donosi niz olakšica kako samom pacijentu, tako i čitavoj porodici.

Previjanje rane kod kuće

Kada je previjanje rane kod kuće u pitanju omogućen vam je potpuni komfor vašeg doma. Što je posebno značajno za pacijente koji se oporavljaju od operacije, gde je naloženo strogo mirovanje.

Dolazak medicinske sestre na kućnu adresu zaštitiće vaše krhko zdravlje. Ujedno, uštedeće vaše vreme, jer ne morate da čekate u dugim redovima za previjanje.

Kućna nega nepokretnih često zahteva i previjanje rane. Ovakvo tretiranje rane je najlakše za invalide, jer ne moraju da organizuju sanitetski prevoz do zdravstvene ustanove.

Patronažne usluge u Beogradu, ambulante za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic obuhvataju i previjanje rana, kao i davanje injekcija i infuzija u kućnim uslovima.

Naš tim vam stoji na raspolaganju 24 sata, 7 dana u nedelji.