Prevoz osoba sa invaliditetom

Prevoz osoba sa invaliditetom

Prevoz osoba sa invaliditetom predstavlja specifični vid transporta koji zahteva ne samo posebnu opremu, već i znanje i iskustvo osoblja.

Zvanična definicija, koju je dala Svetska zdravstvena organizacija, objašanjava invaliditet kao “svako ograničenje ili nedostatak sposobnosti (izazvanih oštećenjem) za obavljanje aktivnosti na način ili do nivoa koji se smatra normalnim za ljudska bića”. Pri čemu se razlikuje 3 vrste invaliditeta. Fizički je vezan za lica kojima je ograničena pokretljivost. On obuhvata ne samo potpuno nepokretne osobe, već i delimično, tj. one koje koriste invalidska kolica, hodalicu ili neko drugo ortopedsko sredstvo. Senzorni se odnosi na oštećenja čula vida i sluha, dok intelektualni podrazumeva probleme u mentalnom razvoju.

Prevoz osoba sa invaliditetom

Uzroci koji dovode do invaliditeta su brojni. Obično su u pitanju stečena oboljenja, ali i povrede ili poremećaji nastali tokom godina. Mogu biti i urođene, mada su često posledica prirodnog procesa. Naime, starenjem nastaju anatomske promene. Jedna od njih je gubitak elasticiteta u krvnim sudovima i zglobovima, tako da je osteoporoza verni pratilac trećeg doba. Ne treba isključiti i učestale povrede i prelome. S obzirom da je smanjena moć regeneracije neretko dolazi do izvesnog stepena invaliditeta, te je neophodna kućna nega starih nepokretnih lica.

Kada je potreban prevoz osoba sa invaliditetom?

Sanitetski prevoz je jedan od najčešćih vidova prevoza osoba sa invaliditetom. On podrazumeva transport nepokretnih radi kontrole ili lečenja u zdravstvenim ustanovama. Koristi se i prilikom odlaska na lečenje u banje, pa i u inostranstvo. Vrši se vozilima koja su opremljena medicinskom opremom i najčešće uz pratnju medicinskog osoblja.

Međutim, prevoz osoba sa invaliditetom nije namenjen samo za zdravstvene potrebe. Kako je neporetnim licima otežano kretanje nisu u mogućnosti samostalno da dođu na kulturne manifestacije, svečanosti, pa i razna slavlja. U tim slučajevima je preporučljivo korišćenje specijalno dizajniranih vozila umesto klasičnih automobila, gde je prostor skučen.

Kako se obavlja prevoz osoba sa invaliditetom?

Prevoz nepokretnih lica odvija se po principu od “od vrata do vrata”. To znači da se osoba preuzima iz svog doma, tj. direktno iz kreveta ili kolica, unosi u vozilo, da bi se dolaskom na željenu adresu iznosilo sve do mesta gde se može udobno smestiti.

U slučaju potpuno ležećeg lica koriste se specijalna sklopiva nosila, koja su obložena memory penom za dodatnu udobnost. Dok se na dužim putovanjima koriste i antidekubitalni dušeci.

Ukoliko osoba može nesmetano da sedi u vozilu, tu je posebna stolica za transport, kao i rampa za lakši ulazak i izlazak iz vozila. Takođe, postoji fiksirano sedište za pratioca.

Najbolji prevoz osoba sa invaliditetom

Ambulanta za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic u okviru svojih usluga vrši i prevoz osoba sa invaliditetom. Trudeći da svojim klijentima obezbedi ne samo komfor, već i sigurnost vozila su klimatizovana i sa zatamnjenim staklima, te je zagarantovana i privatnost. Dok je oprema u njima najsavremenije proizvodnje čime zadovoljava i evropske standarde ovog transporta.

Prevoz osoba sa invaliditetom

Prevoz invalida se obavlja u najkraćem mogućem roku, na bilo kojoj relaciji i u bilo kom dobu dana.

Kontaktirajte nas i uverite se sami u kvalitet usluga koje nudimo!

 

 

 

SHARE IT: