Sanitetski prevoz pacijenata

Sanitetski prevoz pacijenata

Sanitetski prevoz predstavlja poseban vid transporta pacijenta koji ne treba vezivati isključivo za hitne medicinske intervencije.

Iako je razvoj medicinskih terapija i mogućnost izbora lečenja ne samo u zemlji već i u inostranstvu uticao i na napredak sanitetskog prevoza, on nije proizvod novog doba. Zapravo, njegova istorija počinje još u 15. veku kada su nastala specijalna kolica za prevoz neizlečivih pacijenata.

Značajan napredak u transportu bolesnih dogodio se za vreme bubonske kuge u Londonu 1665. godine. Da bi zaustavila širenje i izolovala obolele što je brže moguće, londonska opština je koristila određena vozila za prevoz do kuće ili bolnice.

I dok su ratovi uslovili nastanak hitne pomoći, nove epidemije dodatno su naglašavale potrebu za organizovanim prevozom obolelih. Tako je kuga u Velikoj Britaniji dovela do konstruisanja kombija kojim je, po prvi put, omogućen transport u ležećem položaju.

Veliki tehnološki napredak u modernom dobu doveo je do inovacija i u ovom polju. Počev od savremeno opremljenih vozila, pa do aviona – sanitetski prevoz pacijenata se danas obavlja na svim relacijama, bez obzira na udaljenost.

Kada je neophodan sanitetski prevoz?

Iznenadna bolest pogađa sve članove porodice. Ne samo da je neophodno stvoriti najbolje kućne uslove za negu, već treba nastojati da obolela osoba sačuva snagu kako bi oporavak bio lakši. Situacija je dodatno otežana kod slabopokretnih ili nepokretnih pacijenata. Odlazak na kontrolu, dalje lečenje, pa i na lekarsku komisiju nemoguće je organizovati bez stručne pomoći

Sanitetski prevoz

Međutim, sanitetski prevoz nije potreba samo obolelih. Starenje je prirodni proces koji utiče na čitav organizam izazivajući brojne promene. Jedna od njih je smanjenje elasticiteta u krvnim sudovima i zglobovima što za posledicu ima slabiju koordinaciju donjih ekstremiteta. Ukoliko se ovome dodaju i degenerativne bolesti koje često pogađaju stariju populaciju, kretanje je znatno ograničeno. Samim tim je i klasični prevoz za njih pravi izazov.

Upravo zbog toga sanitetski prevoz obuhvata širok spektar transporta. Pored prevoza do zdravstvenih ustanova njime se vrši i transport operisanih osoba od bolnice do kuće, u banje, staračke domove, kao i na privatne proslave, poput venčanja, krštenja i druga okupljanja.

Prednosti sanitetskog prevoza

Prevoz bolesnih i slabopokretnih osoba može biti iscrpljujuć i stresan. Čak i ako uspete da im napravite dovoljno prostora u svom vozilu komfor neće biti zagarantovan.

Za razliku od klasičnih putničkih automobila sanitetska vozila su specijalno dizajnirana za ovu vrstu transporta. Što znači da su opremljena stolicom za transport, rampom za lakši ulazak i izlazak, kao i odgovarajućom medicinskom opremom, ukoliko je ona potrebna. Takođe, poseduju sedišta za pratioce koji putuju sa pacijentom. Sva sedišta su osigurana pojasevima, a klima je obavezni dodatak za prijatnu vožnju.

Sanitetski prevoz

Prednosti sanitetskog prevoza se ogledaju i u obučenosti osoblja za smeštaj u vozilo. Osoba se preuzima direktno iz sobe, pri čemu se kod nepokretnih koriste posebna sklopiva nosila.

Sanitetski prevoz u inostranstvo

Nije redak slučaj da je lečenje neophodno nastaviti u inostranstvu. S obzirom da je put do klinike u drugu državu dug, međunarodni prevoz mora biti prilagođen potrebama pacijenta, uključujući i antidekubitalni dušek za nepokretne. Dodatnu bezbednost po zdravlje garantuje sterilnost celokupne unutrašnjosti.

Safe Medic ima višegodišnje iskustvo u organizovanju svih vrsta transporta pacijenata i nepokretnih lica. Prevoz se obavlja u najkraćem mogućem roku, a najsavremenija vozila i stručni tim stoje vam na raspolaganju 24 časa, 365 dana u godini.

SHARE IT: