• office@sanitetski-prevoz.rs
  • Radimo 00-24h

Brza usluga 00-24h

Dolazimo odmah po pozivu

Profesionalna usluga

Višegodišnje iskustvo u poslu

Srbija i Evropa

Prevoz na željenu lokaciju
Pozovite odmah: +381 64 4 572 572

Stoma – Nega kod kuće

Stoma

Stoma predstavlja hirurški izveden otvor koji vodi od unutrašnjih organa ka spoljašnjosti preko stomaka. U pitanju je, zapravo, otvor na kome je deo creva pričvršćen za kožu kako bi se preko njega preusmeravale fekalije iz creva napolje.

Obično se postavlja sa leve strane stomaka, malo ispod pupka. Okruglog je oblika, širine 2 do 5 cm, karakterične crvene boje koja je slična sluzokozi u ustima i vlažna. Na njoj ne postoje nervni završeci, te nema ni osećaja na dodir.

Ljudi najčešće čuju za stomu kada se oni ili neko od članova njihove porodice susretne sa njom. Ipak, trebate imati u vidu da postavljanje stome nije redak slučaj. U našoj zemlji se godišnje obavi više hiljada operacija koje u postoperativnom toku zahtevaju stomu. Samim tim kućna nega bolesnih često obuhvata i negu i zamenu diska stome.

Vrste stoma

Zavisno od bolesti koja je dovela do potrebe za stomom, može biti privremena ili trajna. Privremena je samo trenutno rešenje, te se nakon izvesnog vremena izvodi hirurška intervencija kojom se zatvara otvor. Za razliku od nje, trajna stoma ostaje do kraja života.

U odnosu na deo koji zahvata postoje 3 vrste – kolostoma, ileostoma i urostoma.

Kolostoma je smeštena na debelom crevu. Pri čemu se bolesni deo debelog creva uklanja operacijom. Ponekad je neophodno otkloniti i zadnje crevo, a sa njim i analni otvor. Tada se zdrav deo creva provlači kroz otvor na zidovima trbušne duplje i creva se sa nekoliko šavova pričvrste za kožu. Najčešći razlozi zbog koji se postavlja kolostoma jesu maligna oboljenja debeloga ili zadnjeg creva. Zatim, infektivna crevna oboljenja, povrede, ali i urođene nepravilnosti, inkontinencija i hronična opstipacija.

Stoma

Ileostoma se nalazi na tankom crevu. Uzroci za njeno formiranje su upalne i ulkusne crevne bolesti, polipoze, povrede, začepljenja creva, pa i zračenja. Kao i kod kolostoma otklanja se bolesni deo creva, a zdravi se kroz otvor povezuje sa kožom.

Urostoma je hirurški napravljen otvor kojim se ispušta urin iz bubrega. Posledica je oštećenja urinarnog trakta karcinom bešike, povredom, urođenima nepravilnostima.

Nega stome kod kuće

Nega stome nije komplikovana. Medicinsko osoblje koje pruža patronažne usluge u Beogradu ima znanje i iskustvo u ovoj oblasti te su izbegnute moguće komplikacije.

Odmah po operaciji stoma je otečena, pa je u nerednim nedeljama obavezna provera veličine, jer sa smanjenjem otoka menja se i njen obim. U tu svrhu se koristi papirni podmetač na disku koji služi kao šablon.

Kao što je održavanje kože čistom i suvom osnova nege i prevencije dekubitusa, tako i u slučaju stome higijena mora biti na najvišem nivvou. Vlažna koža oko nje može da stvori problem prilikom postavljanja novog diska. Zbog toga krema koja se koristi za negu ne sme biti masna, već lagana. Preporučljivo je da bude namenjena baš za negu stome. U protivnom, upotreba klasičnih krema može da zamasti kožu, pa kesa neće moći da se zalepi.

Veoma je važno da se proveri da li disk dobro prianja. Jedino disk koja odgovara stomi pruža maksimalnu zaštitu kože, eliminišući pritisak i iritiraciju.

Život sa stomom

Pri samoj pomisli na stomu mnogi negativno reaguju. Zato kućna nega nepokretnih i bolesnih ima zadatak da psihički pripremi pacijenta na nove okolnosti u životu.

Rešenje za to je, pre svega, upoznavanje sa priborom za negu stome, kao i detaljna informisanost o nezi, aktivnostima, ishrani… Vrlo brzo osobe koje sa suoče sa stomom shvataju da mogu da vode isti život kao ranije. To znači da ne postoje ograničenja za hobije, sportske aktivnosti, putovanja, pa i za gaderobu koju nose i ishranu.

Stoma

Ambulanta za kućnu i zdravstvenu negu – Safe Medic ima vrhunski tim lekara, medicinskih sestara i negovatelja sa iskustva u nezi pacijenata sa stomom. Ukoliko je potrebno vršimo i previjanje rana i davanje injekcija kod kuće.